Pikku-Veturi

Yhteistyössä on voimaa

Perhekeskus Pikku-Veturi täyttää tänä vuonna jo 10 vuotta. Se on ollut, on nyt ja on tulevaisuudessa tärkeä kohtaamispaikka monille hyvinkääläisille pikkulapsiperheille.

Pikku-Veturin 10-vuotista taivalta juhlittiin perjantaina 1.9.2017 yhdessä perheiden kanssa. Tarjolla oli hyvää seuraa, hauskaa tekemistä ja tietoa lapsiperheille ajankohtaisista asioista. Pikku-Veturin merkityksen pystyi aistimaan kaikin aistein, kun paikalle oli saapunut n. 100 lasta, 80 vanhempaa ja lukuisia yhteistyökumppaneita. Hyvinkään liikuntatoimi vastasi temppuradasta, lasten ja nuorten taidekeskus koristeltavista eläinhahmoista sekä seurakunnan Lysti-Lammas satuhetkestä. Lapsia ilahduttamassa olivat myös pelastuslaitoksen paloauto ja ambulanssit. Vanhemmille oli tarjolla tietoa ja tukea niin yhteisölliseltä puheterapeutilta, sekä neuvoloiden että perhepalveluiden perheohjaajilta, Nopsan työntekijöiltä kuin Hyvinkään Seurakunnaltakin. Myös Imetystukiäidit ja kantoliinalainaamon edustaja olivat paikalla tarjoamassa neuvoja ja vertaistukea. Kahvitarjoilusta huolehti MLL Hyvinkään pikkukahvila. Juhlan teema oli yhdessä ja se tehtiin teemansa mukaisesti: yhdessä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Juhlan tähtihetki riippuu varmasti vastaajasta. Jollekin se oli satuhetki tai paloauto, jollekin rauhassa lämpimänä juotu kahvikupillinen ja jollekin muiden tapaaminen. Juhlallisin osuus alkoi Hyvinkään Musiikkiopiston oppilaan pianoesityksellä. Tämän jälkeen jo eläkkeelle siirtynyt varhaiskasvatusjohtaja ja yksi Pikku-Veturin äideistä, Hilkka Toiviainen kertoi Pikku-Veturin syntyvaiheista ja nykyinen varhaiskasvatusjohtaja Eila Rapala kertoi sekä Pikku-Veturin että Hyvinkään toisen perhekeskuksen Päiväpirtin tulevaisuuden kuvista. Samassa tilaisuudessa kuultiin asiakkaiden koskettava puheenvuoro, kerrottiin Pikku-Veturin saamista lahjoista ja laulettiin, tietenkin, Paljon onnea Pikku-Veturille. Juhlallisessa osuudessa paljastettiin myös Pikku-Veturin oma logo, jonka on suunnitellut Pikku-Veturin asiakasäiti.

Perhekeskus Pikku-Veturi on melkoinen edelläkävijä. Se on nimittäin aina toiminut eri tahojen tiiviinä yhteistyönä, johon kuuluvat varhaiskasvatus, perhetyö, neuvola, Hyvinkään Seurakunta ja MLL Hyvinkää. Tällaiseen organisaatiorajat ylittävään, asiakkaan parhaaseen tähtäävään toimintaan vasta pyritään valtakunnallisesti LAPE-kärkihankkeen myötä. Paitsi, että Pikku-Veturin taustalla on moniammatillista osaamista, näkyy se myös konkreettisesti Pikku-Veturin arjessa. Jokainen yhteistyöryhmän jäsen käy säännöllisesti Pikku-Veturissa ja tuo omaa osaamistaan ja tukea asiakkaille. Kuukausiohjelmiin mahtuu myös muita kävijöitä, kuten yhteisöllinen puheterapeutti, imetystukiäiti ja paljon muita lapsiperhetoimijoita. Yhdessä varhaiskasvatuksen ammattilaisten kanssa Pikku-Veturin ohjelma tarjoaa pedagogisesti laadukasta, lapsia ja perheitä tukevaa toimintaa.

Yhteistyössä ja yhdessä tekemisessä on huomattavaa voimaa. Yhdessä olemme enemmän, perheiden parhaaksi.

Nina Siivonen
Perhekeskus Pikku-Veturi